muffinka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

HANBA TI štátna nemocnica ! hanba polícii a´ochote´mesta!!

nechávate zomierať ľudí na ulici = Ficov sociálny štát

Predchvíľou som sa vracala s kamoškou z Obchodnej, cestou popri štátnej nemocnici. A len pár metrov od hlavného vchodu ležal bezvládne muž, v ruke držiac palicu. Na prvý pohľad vyzeral, že spí , ok, možno že sa trochu opil. Lenže po chvíli keď sme ho sledovali, sa muž javil byť pri ako-takom vedomí, snažil sa pohnúť, vyzeral byť dezorientovaný. Prešli sme okolo, na chvíľu zastali a sledovali ho. Báli sme sa k nemu nejako priblížiť, či sa niečo opýtať. Muž bol evidentne bezdomovec. Akonáhle sme vyťahovali mobil a chceli zavolať sanitku, šla okolo ďalšia mladá baba, tá sa mu však prihovorila, pribehla za nami, že či aj my sme mu chceli zavolať pomoc. Muž jej vraj povedal že predchvíľou ho na tomto mieste vyložila sanitka a že viac si nepamätá, len že nedokáže vstať a necíti sa dobre.

Okamžite sme preto išli do štátnej zavolať nejakú pomoc. Na vrátnici sme sa snažili mobilizovať vrátnika: "Dobrý, prosím vás , asi 50 metrov od vchodu vám tu leží bezvládny muž, vraj ho priviezla sanitka, ale viditeľne nie je v poriadku!" a milý pán nám odpovedal : "áno, vieme o tom, predchvíľou ho odtiaľto brali, je v poriadku" .."no tak to zrejme nieje pokiaľ sa nedokáže sám pohybovať a nevie o tom čo sa mu stalo" .. " je v poriadku" povedal a zavrel nám okienko. obďaleč vo dvore nemocnice stáli asi traja policajti a zopár metrov od nich, taktiež vo dvore ležal vraj druhý takýto nešťastník. Faticky fakt, pôsobilo to až tragikomicky.

výborne, taká to je starostlivosť o ľudí v Bratislave? či len lekári vykonávajúci službu vyšetrujú bezdomovcov podľa jednej šablóny? "opitý"-stabilná diagnóza? (ok ok, na druhej strane stojí silný argument, čo by som bola ochotná robiť ja za také chabé peniaze)
ale hlavne potom spolu  plačme pri novinách na markíze ako každý rok zamrznú desiatky bezdomovcov, alebo im veľkodušne rozdávajme guláš zadarmo v parku na Račku. keď ich potom milí okoloidúci nájdete niekde na chodníku ležať, nezabudnite zanadávať na ožranov čo kazia meno hlavného mesta a zbytočne sa nepozastavujte sa, nespýtajte sa či vôbec žijú. veď je to ich problém, však? koľká ľudskosť! spievajme si koledy, hovorme ako treba na Vianoce pomáhať. a nechajme pritom umierať.

Kam zavezie sanitka bezdomovca po ošetrení? Nechá ich v nemocnici? To by na tom museli byť veľmi zle. My sa vrátime do teplého domova, ich vrátia na lavičku. Prečo neexistujú záchyné stanice kam by boli v ťažkom zdravotnom stave odvedení? Nevravím, že tento problém má jednoznačné riešenie, ale pýtam sa čo robí mesto pre ľudí bez domova? Okrem toho slávneho gulášu? Prosím vyveďte ma z omylu. aspoň budem o čosi múdrejšia. Lebo po dnešku nemám pocit, že moje názory na štátnu sociálnosť sa nelíšia od reality.


prd sa do toho rozumiem, ale.. | stály odkaz

Komentáre

  1. ?!hm
    no to je"krasna" skusenost ... a zaroven tema na dlhy rozhovor
    publikované: 27.12.2008 23:45:18 | autor: tomo-ja (e-mail, web, autorizovaný)
  2. domov som prišla zhnusená..
    vyčítam si to, no neviem či sa dalo spraviť pre toho pána viac. neviem kam by som ho odniesla ja a ako by som mu pomohla keď sama neviem čo mu bolo a sanitka odmietla zasiahnuť..
    publikované: 27.12.2008 23:49:30 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. jasne,
    ale eventuelne,modelova situacia- zoberies ho k sebe domov aby sa z toho dostal a potom sa bude spravat podla hesla- za dobortu na zobrotu, cosi ukradne alebo ta napadne a boh vie co vselico... a ktovie co mu bolo,co sa mu prihodilo... v zasade mas pravdu si myslim, ale je to na dlhu debatu
    publikované: 27.12.2008 23:54:37 | autor: tomo-ja (e-mail, web, autorizovaný)
  4. :(
    bohuzial my s tym nic nezmozeme, sme len kvapkou v mori, jednemu pomozeme, ale inym uz nie:(
    publikované: 27.12.2008 23:58:35 | autor: kiinka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. mňo tak uprimne by osm si ho domov nezobrala, vlastny byt nemam a som certvo plnoleta
    myslim ze na taketo rozhodnutia nemam narok, ani nic. maximalne by osm ho mohla zobrat na cesnacku do slovakpubu a co potom? niekde pred nim zasa bude lezat v bezvedomi. len sa smejem a je mi ozaj doplacu co sa tu deje, ake hovada rozhoduju o tom ci prezijes alebo nie. a nieje to jediny pripad, nielen svojho druhu kedy bol clovek takto " osetreny " .. nemusi sa to stat len bezdomovcovi, ale hockomu znas..
    publikované: 27.12.2008 23:59:45 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. kii bohužiaľ..
    aj pán fico je len kvapka v mori.. :)
    publikované: 28.12.2008 00:01:30 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. toto
    tie stanice.. ano, co my mozeme.. a co mozu oni, a henti a tamti.. h***.. zly system a ja neviem co mozem urobit viac ako nadavat :(
    publikované: 28.12.2008 00:11:15 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  8. bojovať sa da vselijako,
    len sa na to malokto podujme. cest vsetkym dobrovolnikom.. ludom co chystaju nota bene napriklad. ale toto by potrebovalo oporu v zakone podla mna.
    publikované: 28.12.2008 00:14:03 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. alebo zrusit kapitalizmus :P
    alebo aspon nejakeho Janosika co pozbija tých najvacsich okradacov :)
    publikované: 28.12.2008 00:16:31 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Imunita voči ľudskosti!
    ...smutné!? na zamyslenie!? bežne prirodzené!!!
    Niekedy mám veľmi silný pocit, že ľudskosť už dávno nie je našou najcharakteristickejšou ľudskou vlastnosťou. Naše city, naša ľudská citlivosť je natoľko otupená, že nás nič len tak ľahko nerozhádže. Veľmi prirodzene sme si vytvorili veľmi neprirodzenú imunitu voči ľudskosti. Neviem čím to je, že v období vianoc sa v nás niečo pohne a tak veľkoryso rozdávame...ale je veľký rozdiel či ponúkame to čo máme navyše, alebo ponúkame to čo si dobrovoľne odoprieme. Veľká vďaka patrí tým, ktorí si na bezdomovcov spomínajú po celý rok a nie len na vianoce, veľká vďaka patrí tým ktorí pomáhajú deťom v detských domovoch aj vo všedné dni a nerobia si na ich úkor reklamu tak, že na vianoce im nakúpia nové PC zostavy. Najsmutnejšie je však to, že sa nad týmto zamyslí len zopár ľudí! Ako sa musia takýto ľudia cítiť? Ako veľmi ich musí bolieť naše neľudské, bezcharakterné zaobchádzanie...na vianoce ich vytiahneme z políčky...po vianociach ich odložíme na políčku a necháme na ďalších 360 dní zapadnúť prachom...
    publikované: 28.12.2008 00:21:27 | autor: terézia (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. :-(
    Možno by stálo za zváženie rozšíriť ponuku útulkov, veď rušených objektov je u nás dosť, len, kto by sa zamýšľal nad takými malichernosťami, ako je človek- bezdomovec....sú tu predsa developeri... s tých nám niečo kvapne... Je to tak, slušnosť a úcta k človeku sa pomaličky vytrácajú z bežného života... A stačí tak málo... dať im šancu a strechu nad hlavou... veď nie všetko sú peniaze... A nech nikto nevraví, že na to nie sú peniaze... ak sa nájdu na vysvietený palác, na vysvietený znak slávneho Eura v NBS, na zvyšovanie platov našich drahých poslancov, na lukulské hody z peňazí nás všetkých... potom sa musia nájsť aj na tieto účely... nestačí sa totiž len pretŕčať pred kamerami..
    publikované: 28.12.2008 07:05:55 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Hanba autorovi clanku
    Snazili ste sa mobilizovat vratnika??? Chudaka nejakeho dochodcu co tam dviha rampu a nema v kompetencii riesit co sa deje na ulici. / 50 metrov od vratnice/?????
    Tam to riesia sanitne vozidla, treba zavolat pomoc a odviezt pacienta do nemocnice, aj ked je to iba 50 metrov.
    Ak ste chceli aby sa nieco dialo s tym bezdomovcom, tak ste mali volat zachranku, a Ti maju povinnost urobit vyjazd,a nie vratnik.
    ani nikto z budovy nemocnice.
    O tom ci ostane pacient v nemocnici alebo nie, rozhoduje lekar na prijmovej ambulancii, nie sanitka. Ked je opity/ a nevie sa postavit/, ma svrab, / tieto dve veci ma skoro kazdy bezdomovec/, to nieje dovod na hospitalizaciu.
    Existuju centra pre bezdomovcov, tam sa kuri, predsa nemusia slopat cely den na uliciach v centre
    Na poslednom mieste spomeniem, ze títo ludia nemaju žiadne poistenie, a platime to vsetko my.


    publikované: 28.12.2008 10:33:02 | autor: John (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. ojój milý John, čítaš po sebe?
    tak aby som sa vyjadrila k všetkému, budem písať v bodoch:
    1. čo by si robil ty, veľavážený blogger na našom mieste? predstav si, že máš 53kíl, 170cm. vezmeš si pod pazuchu asi dvojmetrového bezdomovca? a čo vrátnik? milý môj vrátnik je súčasťou systému v nemocnici, neni to len pajko na motúziku, čo dvíha závoru. a aj keby bol, jediná veta, čo mi vie takýto človek povedať je že sanitka u ňho už bola a muž je V PORIADKU?? čiže milému pánkovi bolo jasné o aký prípad ide a stavím sa že kedby tam takto ležala nejaká slušne oblečená žena, výjazd by bol znova umožnil!
    2. "terba zavolať pomoc a odviezť pacienta do nemocnice" neviem koľko máte rokov a či už máte nejaké reálne skúsenosti so štátnou alebo hocijakou okrem súkromnej nemocnice vážený čitateľ, ale tak ako by ste sa dotrepali na príjem, tak by vás z neho hnali s rovnakými slovami ako mal vrátnik. nebojte sa, viem o čom hovorím!
    3. pokiaľ som bola naozaj v stave súdnosti ja aj dve ďalšie slečny, potvrdíme vám, tú istú vec, muž mal výpadky vedomia, nebol poriadne pri zmyslocha prekvapivo nebolo reči o možnom užití alkoholu. určite to videl aj pán/pani, ktorí volali prvýktrát sanitku.
    4."Existuju centra pre bezdomovcov, tam sa kuri, predsa nemusia slopat cely den na uliciach v centre " ano? a poviete mi ako tam skonci muz ktory ani netusi kde je? kam zavetu bezdomovca, ktorý mal ťažký úraz? na takéto miesto keď nemá pri sebe ani korunu? aby s ošetreným zranením spal aaspon jednu noc v teple? tak to asi ťažko! tých dvadsať korún čo stojí prespanie imm nik nezaplatí a doničených ich vracajú na lavičku. či si myslíš ze muz v bezvedomí sa do takéhoto centra zo starého mesta dotacká sám do vrakune, či kde takáto záchytná jednotka je?
    5."Na poslednom mieste spomeniem, ze títo ludia nemaju žiadne poistenie, a platime to vsetko my. " toto je už veta rozvírzujúca dlhú polemiku...

    P.S. vážila by som nadpisy cudzej autorke, hlavne ak som napísala koment s tým obcahom, čo ste napísali vy. zámerné hľadanie rozporu? zrejme chuť názorovo sa odlíšiť od ostatných..

    no flame
    publikované: 28.12.2008 10:50:40 | autor: tina (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. mimochodom tina je
    muffinka.
    publikované: 28.12.2008 11:01:08 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. pani autorka, citam po sebe, a mala by si aj ty.
    nadpis je rovnaky ako Tvoj, cize uraza. Tvoj- nemocnicu ako celok, moj Teba. Ty si zacala... s tvojim nadpisom
    S tymito ludmi / bezdomovcami/ mam skusenosti viac ako cely tento blog aj s prispevkami dohromady.

    ale ad 1. Vratnik je sucastou systemu v nemocnici- ano, ale na vratnici, nie je dispecer ani nevola sanitky. On sanitkam iba dviha rampu / konkretne na Mickiewiczovej/ , a naozaj jedine co robi je ze pesim pacientom povie chirurgia dolava, interna je budova vlavo, neurologia rovno...
    Sorry ale zvaz sama co tvrdis, citujem: "stavím sa že kedby tam takto ležala nejaká slušne oblečená žena, výjazd by bol znova umožnil! " on neumoznuje predsa vyjazdy, sanitky su uplne ina firma co zabezpecuje dopravu pacientov, s tym nema vratnik nic spolocne
    sanitku si mala zavolat Ty.

    ad 2. mam 38 rokov, 175/70 kg a mam skusenosti s nemocnicami vsetkych typov

    ad 3-4-5 v podstate suhlas, iba dodam to, ze cast bezdomovcov skonci aj tak v nemocnici, ak ma uraz, alebo chorobu, alebo podchladenie, ktore vyzaduje hospitalizaciu, cast nie, ale to je na konkretnom lekarovi CP.
    no flame :o)
    publikované: 28.12.2008 11:59:09 | autor: John (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. naco ale utoky?
    ja som utocila na nemocnicu a stat, cely system. precitajte si nazov temy, do ktorej som clanok zaradila.
    2.lenze nejde az tak o to, ci by pan vratnik sanitku zavolal, je tam rovnako pritomnym clovekom ako sme my. a keby ju aj zavolal co teda ako sme sa zhodli nie je v jeho naplni prace, ale aj tak keby zdvihol sluchadlo co mal tesne pod nosom a ozval sa niekomu na prijme. no nechcem vraviet. vsetko je o ludskej solidarite. bol informovany, vedel, ze muza predchvilou odviezli a distancoval sa od toho. policajti obdalec? poculi nas rozhovor, im to bolo jedno tiez.
    "výjazd by bol znova umožnil!" bolo mozno chybnym vyjadrenim, samozrejme ze si nepletiem rolu vratnika a dispecera, ale pohnut zadkom v zaujme zivota cloveka....na zvazenie ako by v tejto situacii konal iny clovek.
    3.bohuzial aj ja mam vselijake skusenosti. a bohuzial uz v 18tich mam o zdravotnictve dost zlu mienku, ktora je, co je najhorise aj podlozena tymito skusenostami. poslali ma domov so zapalom pluc ked osm bola mala a takmer osm zomrela, lebo pani lekarka mala ist na druhy den na dovolenku a nedala ma na potrebne vysetrenia.. :) no ludia su ludia a su vselijaky. chyba obcas profesionalita. otazne je ci by bola patricne ocenena.
    hmmmm
    publikované: 28.12.2008 12:17:15 | autor: tina (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. *este
    k tomu, myslite ze keby znjova zavolame sanitku, prisli by a nieco by spravili? ked predchilou sanitka tohto muza vylozila pri nemocnici s tym, ze je uplne v poriadku?
    publikované: 28.12.2008 12:20:38 | autor: tina (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. :-(
    je to smutné čítanie...
    a je to o bezmocnosti... :-(
    publikované: 28.12.2008 12:38:16 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. rusalka..
    presne..a ten vcerajsi pocit pri zaspavani.. :/
    publikované: 28.12.2008 12:56:34 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014