muffinka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sedem hodín na pohotovosti

z vás urobí šialenca..

..minimálne do takej miery, že neovládate emócie, a tak som za tých sedem hodín prešla od hnevu k slzám a napokon po odbití polnoci k zúfalému úškrnu.
..v skratke šlo o to, že sme moju  93ročnú prababku viezli na pohotovosť.Už dva dni poriadne nejedla, nepila, nevládala sa postaviť, len ju bolelo brucho. ledva rozprávala a vnímala keď sme ju doviezli.
bájduéj ako nás doviezli? najbližšia RZPčka po nás mohla dojsť o 60minút. Nechceli sme strácať čas, veci sa menia u starých ľudí a novorodencov zo sekundy na sekundu a tak zavolali veľký taxík, starkú horko-ťažko naložili.
Čakáreň pako inak plná.

17.oo pred nami kvantum ľudí, dievča v ôsmom týždni tehotenstva. Krvácala. V čakárni sme spolu trčali do siedmej..
19.oo bezútešné nič, do prababičky dostávam aspoň pohár vody
2o.oo konečne nás ZAREGISTROVALI, čakáme
21.oo konečne prababičke zobrali krv, k ochote a jemnosti sanitára sa nevyjadrujem.. keby mám viac sily, cm a kíl navyše, prababku by som preniesla sama a chlapíkovi darovala "výchovné". Keby vidíte ako zachádzal so staručkým človekom.. ako s handrovou bábkou
21.oo aj dačo))  počkajte si na výsledky, počkajte si na sono, zavoláme chirurga
22.oo zavoláme chirurga
23.oo babči na infúzke, čakáme RZPčku

00.2o príchod domov.

 

Nikdy viac. Sama so sebou. Poviem vám, že mi stačilo. Radšej si zašijem hlavu doma, ako by som čakala vyše sedem hodín v čakárni. Horšie je keď takto čakáte s človekom, ktorý je tak slabý, chorý, starý a nevládny. A sanitár vás na otázku po štyroch hodinách - kedy pôjdeme asi na odbery  počastuje kyslým výsmešným úsmevom - ja nie som laborant milostivá, keď pôjdete, tak pôjdete!

 

dobrú  noc, balím to


prd sa do toho rozumiem, ale.. | stály odkaz

Komentáre

  1. a to som cital
    ze pohotovost v noci chcu zrusit... dane dane dane...naco? cely zivot robis a potom dopadne clovek tak, ze je zatazko ho osetrit. dufam je v poriadku.
    publikované: 21.06.2009 05:37:48 | autor: noncreativ (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hrozne...
    lekari a sestry by mali povinne prejst psychotestami, ci su vobec schopni spravat sa k ludom ludsky...
    pohotovost by mala mat svoje pravidla a clovek by mal mat zachovanu dostojnost vsade, v nemocnic predovsetkym...
    na pohotovost ide clovek preto, aby mu pomohli - hned a malo by byt samozrejme, ze spravanie k nemu by malo byt slusne, vysokoprofesionalne a mali by v nom vidiet v prvom rade cloveka, ktory citi, ktory sa boji, ktoreho nieco boli..
    v tomto state nefunguje nic, ako by malo...
    publikované: 21.06.2009 08:47:01 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. jaj
    druhykrat si zavolaj zachranku a mas to vybavene vsetko za 20 minut ,aj v nemocnici si ju nechaju ked je stav vazny ,,a nie stresovat a nervacit na pohotovosti so strym clovekom .
    publikované: 21.06.2009 08:56:07 | autor: dante (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Pohotovost?
    Z napisaneho mam dojem, ze to nebola pohotovost ale urgentny prijem, ktory sa kvoli tomu, ze je zlá filtrácia neakutnych stavov preplna. Lekari a sestry maju dost roboty, ked sa venuju pacientom vo vnutri, aby ich stihli osetrit, zdiagnostikovat a uvolnit miesta pre cakajucich. Preplnenosť sa este zhorsi po zruiseni LSPP (co je vlastne pohotovost v pravom zlmysle slova), ktora zabezpecovala akuu taku filtraciu jneakutnych stavov. Skuste sa najprv zamysliet preco je to tak, skor ako zacnete nadavat na personal, sanitky atd.
    publikované: 21.06.2009 11:00:07 | autor: terxw (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. RE
    nončo .. nevieme ako je, všetk závisí od toho, či bolesti prejdú, alebo nie. výsledky neukázali nič špeciálne, ono prababka mala dávno operáciu, kedy jej odstránili 2/3 žalúdka.

    hani súhasím. lekári boli veľmi zlatí, čo sa týka jednania, predsalen, sú trochu viac zaškolení ako sanitár. ovšem, od človeka, k človeku.

    dante ... neviem síce detailný rozdiel medzi záchrankou a RZPčkou (okrem toho, že to druhé nespadá pod kompetencie nemocníc) ale aj z toho urgentného príjmu/pohotovosti volajú LEN RZP... čo je minimálne hodina čakania. a do nemocnice ťa nevezmú pokiaľ sa na hospitalizácii nedohodnú ošetrujúci lekári na pohotovosti.

    terxw hmmm.. aký je v tom rozdiel? okej, nebudem teraz drístať keď si nie som 1oo% istá. je to bočný vchod na kramároch, pohotovosť/centrálny či urgentný či aký príjem, no neviem. chodia tam sanitky, policajti sa ožratými bezďákmi, krvácajúci ľudia, ženy pred potratom, ľudia, čo odpadávajú v čakárni.
    aká potom selekcia? okej, boli tam dvoje dverí. jedni - úrazovka - zašívanie na mieste, druhé tam sa robili klasicky aj všetky možné vyšetrenia.
    ak si si všimol/a ani slovkom som neútočila na personál, doktorov, sestričky. pacientov bolo veľa, preto nečudo ak treba každého vyšetriť. trošku chaos v organizácii, pomaličké jednanie, ale to chápem. jediný človek, ktorého som tu skritizovala a urobila by som to zas a znova či by bol/nebol zamestnanec urgenttného príjmu alebo pohotovosti bol sanitár.
    publikované: 21.06.2009 11:33:49 | autor: muffi (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. terxw
    uz nejaky ten piatok existujem, takze, bohuzial, mam aj zopar skusenosti s urgentom, pohotovostou, to je jedno, aky to je nazov...
    ANI RAZ sa nestalo, aby sa clovek necitil ako niekto, kto personalu iba zavadzia, zbytocne obtazuje...zazila som to za socializmu, aj za sucasnej ery... radsej by som chvalila, to mi ver...
    slusny pristup, par privetivych slov na upokojenie...je to tak vela?
    A mozem Ti povedat, ze som zazila prazdne cakarne, z ambulancie sa ozyval smiech, debata, ked som po dlhsom marnom cakani zaklopala, len na mna nevrlo medzi skarou dvier zavrcali - hadam nehori, pockajte si, vieme, ze ste tu... na ich pomoc cakal otec s mozgovou prihodou, ako sa neskor pri vysetreni ukazalo...nemam chut podrobnejsie popisovat pristup sestier, sanitarov, ci dokonca lekarov, otca som odviezla a ulozila na izbu sama, na vlastne oci som videla prichadzat OPITEHO gynekologa k zene, ktora krvacala v stvrtom mesiaci...a na zaver lahodku - zapalena rana po operacii kozneho nadoru pod kolenom, rozparanie stehov a vytlacanie krvneho hematomu vo velkosti paste bez akehokolvek omrtvenia, proste masiarsky kusok...a potom chod domov po vlastnych...
    publikované: 21.06.2009 11:44:08 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. spomenula som si
    na par neprijemnych prihod. dokedy toto kocúrkovo?
    publikované: 21.06.2009 12:45:38 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  8. aj ja sa pytam majka :/
    hani .. zostala som v soku po precitani :-O neskutocne :/
    publikované: 21.06.2009 14:04:23 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. choď do Anglicka,
    tam si budeš aj chirurgické nástroje podávať sama
    publikované: 21.06.2009 14:29:44 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  10. KameliaB
    toto by ma zaujímalo...
    publikované: 21.06.2009 14:55:32 | autor: majamaja (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. veru aj mna..
    .
    publikované: 21.06.2009 15:18:06 | autor: muffinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Kamelia B
    tak to teda aj mna zaujima, to clovek dokaze napriklad aj v celkovej anestezii???
    publikované: 21.06.2009 15:58:06 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Ja len že
    vo viacerých krajinách je zdravotníctvo to miesto, kde tlačí topánka

    v takom Grécku, na ostrovoch, sa neopováž ochorieť, lebo amen s tebou ak si nepomôžeš sám, to nám slušne naznačila sprievodkyňa
    publikované: 21.06.2009 15:59:50 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  14. 2 dni nejedla
    a bolelo ju brucho?Prečo teda urgentný príjem a nie obvodák v pracovnej dobe?
    publikované: 21.06.2009 15:59:56 | autor: klient (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. nuž a prečo politikov
    topánky netlačia ostáva záhadou naveky

    ...na kameni kámen...
    publikované: 21.06.2009 16:07:28 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. V našom okrese
    je množstvo ľudí, Rómov aj Nerómov, ktorí zbrázdili kus Európy a rozprávajú, ja ich počúvam, a nemám dôvod im neveriť

    publikované: 21.06.2009 16:09:52 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  17. hanka
    nemusíš až s toľkými otáznikmi na mňa, viem, že si nahnevaná, ale ja Ti s Tvojím hnevom nepomôžem, a ver mi, ani jeden poctivý zdravotník sa v pohotovosti neváľa
    publikované: 21.06.2009 16:13:35 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  18. KameliaB
    nehnevam sa...iba mi v urcitych situaciach bolo velmi smutno z bezmocnosti...proste, mala som negativne skusenosti, to je cele...nemozem za to, ze sa v mojom okoli vyskytuju prave tie...ale keby som celkom prestala verit, tak by som asi k lekarom nechodila vobec...viem, ze su aj super zdravotnici...mimochodom, vzdy soim sa na pohotovosti a nielen tam chovala slusne....
    publikované: 21.06.2009 16:26:35 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. hanka,
    ja ti verím, že si sa chovala vždy slušne,
    len si predstav situáciu, že jeden normálny doktor príde do služby, má kopec ľudí, nestíha robiť, nemá mu kto pomôcť, lebo je to pohotovosť, a tú si musí jednoducho odkrútiť každý sám ako vládze, a ešte mu ľudia začnú nadávať, lebo ľudia to robia,
    povedz, akého šialenca z neho spraví taká služba?
    publikované: 21.06.2009 17:23:36 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  20. mimochodom,
    bola nedávno ( v Slovenskom rozhlase to hovorili) anketa medzi mládežou, ktoré tri povolania považujú za najatraktívnejšie
    vieš aké boli odpovede? Právnik, ekonóm a vedec. Možno medzi toho vedca by patril hádam aj nejaký vedec z oblasti medicínskych vied. Ale lekár, ktorý denno denne pracuje s chorými ľuďmi medzi tri atraktívne povolania nepatril.
    publikované: 21.06.2009 17:31:08 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  21. klient
    prečo? pretože bola sobota, starká upadala takmer do bezvedomia. nejedla pre neznesitelne bolesti brucha a zvracanie.a lekárka z RZPčky povedala ze to moze byt pakreatitida. to by znamenalo, ze by do rana mohla zomriet.

    preto
    publikované: 21.06.2009 17:52:52 | autor: muffi (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. ja skor prečo
    nie v piatok.Stará osoba,bolesti brucha,neje,ide weekend....Ja by som teda šla v piatok a to hned a nie v sobotu večer,preto tá otázka.
    publikované: 21.06.2009 18:00:03 | autor: klient (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. klient
    nebudem rozpisovat, prababka je denne monitorovana v domove dochodcov. je velmi starucka, sestricky presne vedia co a ako.
    publikované: 21.06.2009 18:09:42 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  24. no zrejme ani
    veľmi nevedia,ked ťa nechali isť v sobotu večer na urgentný príjem a nie na pohotovosť,čiže LSPP.Mal to riešiť ich lekár v piatok,tak ako dve tretiny ľudí,čo tam s Tebou čakali.
    publikované: 21.06.2009 19:27:19 | autor: klient (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. :D
    nechcela som to tu rozprplavat, ale...

    momentik, prosim vysvetli mi rozdiel medzi pohotovostou a urgentom.
    publikované: 21.06.2009 19:29:33 | autor: muffinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Pohotovosť,čiže LSPP
    je obvodný lekár,ktorý slúži pre bežné veci a sestra a detský lekár a sestra,čiže nie nemocničný urgentný príjem,kde su rôzni špecialisti.Vieš ja len nerozumiem,prečo toto všetci robíte,miesto,aby ste využili pracovný čas,idete na urgent a tam si užijete 7 hodín a potom sa jedujete.Ide ma poraziť,ked tak ako dnes v noci príde o tretej ženská že ju neznesiteľne bolí hlava a na otázku odkedy ju takto boli,mi odpovedala,že 3 týždne.Teraz neviem,či na tie psychotesty hore doporučené,mám isť ja alebo ona.
    publikované: 21.06.2009 20:02:13 | autor: klient (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. klient...
    ak tehotna " zenska" zacne krvacat pocas noci, ma cakat do rana na ambulanciu, aby z nej nahodou lekara na urgentnom neporazilo? Ona sa boji, ze strati dieta, pride rozospaty lekar pod vplyvom alkoholu, protivny, pretoze musel kvoli nej vstat...vysetrenie surove...
    Preboha, Ty sa rozculujes, ale nie vsetci, co idu na urgent su hypochondri.
    Je mi luto, ze lekari maju rozpisy sluzieb, ake maju, za to pacienti nemozu. Byt lekarom je poslanie, lekar musi ratat aj s divnymi pacientami, ale kvoli nim nemoze hadzat vsetkych do jedneho vreca...
    Robit s ludmi je tazke, robit s chorymi ludmi asi najtazsie...uvedomujes si, kolki sa boja? Casto uz prve slova lekara, jeho pristup dokazu zazraky...vsetci sme len ludia...a aky si specialista Ty?
    publikované: 21.06.2009 20:39:15 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Vravela som niečo
    o krvacajucej žene?
    publikované: 21.06.2009 20:44:05 | autor: klient (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. určite je .....
    ... pár prípadov, keď niekto ide na pohotovosť a pritom už cez deň má bolesti , ale to je len nepatrná čiastka .Podstata článku je o inom , situácia v našom zdravotníctve je zlá a žiaľ aj prístup personálu, je často povýšenecká , čiže neodborná tu nemyslím na vedomosti zdravotníkov .
    Tie prípady o čom aj Hanka písala nie sú ojedinelé a riešenie určite nie je v tom, že začneme vyťahovať protiargumenty, ako pacienti sťažujú situáciu, alebo poukazujeme na to , že sú miesta na svete kde to funguje ešte horšie .
    publikované: 21.06.2009 21:53:41 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. klient
    kazdy jeden den su plne cakarne ludi. a s takym starym a chorym clovekom by tam clovek mohol chodit aj zoparkrat do tyzdna. poslu vas z jedneho poschodia na dalsie, potom zas cakat v rade.. lenze ona uz sama ani velmi nechodi, bola odkazana na personal domova a na nas. pokial si nie su schopni dat rady, volaju lekarke na poradenie. potom rzpcka.. a nehovorim ani o tom, ze takto jej prislo v piatok poobede.. kolko lekarov vtedy zozeniem? a kolko si myslite ze trva nalozit babicku do taxika a odviezt na vysetrenie?
    ospravedlnujem sa ak som napisala volovinu, je uz dost neskoro na myslienkove pochody, ale akutrny pripad a clovek caka 7 hodin... nevadilo by mi to natolko /lebo viem, ze rontgeny,vysledky krvi sono a podobne nie je chvilkova zalezitost/, no ked vidim ako je to tam cele zariadene, + pristup ludi, co osetruju /nemyslim doktorov!!!/
    publikované: 22.06.2009 01:05:07 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014